2017-ben a Balaton ad otthon a J24-es vitorlás Európa-bajnokságnak

 2017-ben a Balaton ad otthon a J24-es vitorlás Európa-bajnokságnak
Ma 09:12
 

A hazai vitorlás sport újabb sikere, hogy a világ legnépesebb one design hajóosztályának Európa-bajnokságát 2017-ben Magyarországon tartják. Így 2008 után 2017-ben is a Balaton biztosítja majd a helyszínt a J24-es kontinens viadalnak. A versenyt 2017. szeptember utolsó hétvégéjén, Balatonfüreden rendezi meg a Magyar J24-es Osztályszövetség, együttműködésben a Magyar Vitorlás Szövetséggel és a Balatonfüredi Yacht Clubbal.

A döntést hosszadalmas egyeztetés előzte meg és a tegnapi napon született végleges határozat szerint, Magyarország, a Magyar J24 Osztályszövetség nyerte el a 2017-es Eb rendezési jogát. Az idén a németországi Boltenhagenben megrendezésre kerülő vb után, 2018-ban ismét Európában, a Garda-tavon lesz a J24-es hajóosztály világbajnoksága, melyeket várhatóan hatalmas nemzetközi érdeklődés kísér majd, így minden adott a legnagyobb nemzetközi tőkesúlyos one-design hajóosztály európai növekedéséhez.

Hercsel Erik, a Magyar J24-es Osztályszövetség elnöke elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk, hogy immáron második alkalommal mi rendezhetjük meg a J24-es hajóosztály Európa-bajnokságát. A hazai flottánk folyamatos erősödésének, versenyzőink külföldi szerepléseinek és az utóbbi hónapok aktív lobby-tevékenységnek köszönhetjük ezt a felkérést. A Magyar J24-es Osztályszövetség további erősödését várjuk a 2017-es Eb-től. Nem csak egy eseményt szeretnénk megrendezni, hanem egy programot készítettünk az elkövetkező 3 évre, amelynek fókuszában a kishajózásból kiszoruló, tehetséges fiataloknak az osztály életébe történő bevonása áll. Ehhez vonzó osztályélet, színvonalas versenyek, erős bajnokság szükséges. Ezért 2015 és 2017 között minden évben a 2017-es Eb időpontjában és tervezett helyszínén rendezzük meg a nyílt J24-es Magyar Bajnokságot. A rangos eseménynek terveink szerint a patinásan felújított Balatonfüredi Yacht Club ad otthon. Ezzel lehetőséget biztosítunk a már most is élénken érdeklődő külföldi csapatok számára a helyi viszonyok megtapasztalására.”

A magyar J24-es hajóosztály aktív tagja számos magyar olimpikon, világ- és Európa-bajnok vitorlázó. A legismertebb és legsikeresebb közülük a tizenegyszeres Kékszalag győztes, többszörös magyar bajnok és Soling világbajnok Litkey Farkas, aki a 2008-as hazai rendezésű Eb-n hatodik helyen végzett, és azóta is aktívan, jó eredménnyel vitorlázik a nemzetközi J24-es versenyeken.

A 2015. szeptember 23-a és 27-e között rendezendő, nyílt Magyar Bajnokságot az egyik legsikeresebb, amerikai J24-es vitorlázó Keith Whittemore (Team Furio, USA) tuning-sessionje nyitja. A nemzetközi versenybírói csapatot az idei J24-es Világbajnokságon (Németország, Boltenhagen) is zsűriző Böröcz Bence nemzetközi bírónk vezeti majd, aki fiatal kora ellenére – egyebek mellett – olyan rangos világeseményen bíráskodott, mint a 2014-es nanjingi Ifjúsági Olimpia, a bajnokság főrendezője pedig a nemrégen ISAF nemzetközi versenyrendezői engedélyt szerzett Fluck Benedek lesz.

http://www.j24.hu/

https://www.facebook.com/events/718337101597509