A szabadság foglyai

 A szabadság foglyai
2015.02.23

 Fenyvesi Ottó, A szabadság foglyai című könyvét mutatták be a napokban a veszprémi Dubniczay-palotában, melyen számos barát, ismerős, műkedvelő tiszteletét tette.

Fenyvesi Ottó hatvanadik születésnapjára megjelenő könyve esszék, visszaemlékezések gyűjteménye, amelyek egykori mestereiről, tanárairól, barátairól, valamint egy, a történelem süllyesztőjében eltűnt országról és a rock and rollról szólnak – olvasható A szabadság foglyai című könyv ajánlójában.

A könyv a múlt tapasztalatainak összegzése, ugyanis az emberi lét a nyomtalan eltűnés és a megőrzés között lebeg. A létezés lényegi tapasztalata a nemzedékek során továbbadódik. A megszerezett tudást, tapasztalatot nemzedékről nemzedékre át kell adni, ezért az ember egyik legfőbb feladata fenntartani az emlékezés folyamatosságát. Fenyvesi Ottó emlékezete általában a múltról szól, de a jövőre irányul.

“Esszé-féleségek vannak benne, melyek az életutam során íródtak, portré-szerűen megfogalmazva” – igyekezett bemutatni a könyv tartalmát Fenyvesi Ottó. A kötetben többek között Martin Heideggerrel, Tolnai Ottóval, Sziveri Jánossal és Vojislav Despotovval történő együttműködése elevenedik fel, de szerepel benne egy esszé Jugoszláviáról, valamint egy levélinterjú, melyet Orcsik Roland készített a szerzővel. A címadó, A szabadság foglyai fejezet a rock and rollal foglalkozik, összegzést adva a jelenség 60-as, 70-es, 80-as éveiről.

A bemutatón közreműködött: Kilián László, Radics Viktória, Zalán Tibor, Rábai Zsanett, valamint gitáron Nagy Gergely.

(Forrás: vehir.hu)