Csúszik, de nincs veszélyben a siófoki szennyvízprojekt

Csúszik, de nincs veszélyben a siófoki szennyvízprojekt
2015.03.02
 

A forráselvonással is fenyegetett, kockázatos projektekről közzétett kormányzati listán szerepel a siófoki szennyvízelvezetést és –tisztítást megújító, többmilliárd forintos beruházás is, de Hidvégi József, a projektgazda önkormányzati társulás elnöke szerint nincs miért aggódni.

A kormány bekeményített, hiszen amivel év végéig nem tud elszámolni Brüsszellel az elmúlt uniós fejlesztési ciklus (2007-13) pénzeiből, vissza kell fizetni. Az elszámoláshoz határidőre elkészülő projektek kellenek, márpedig a közzétett kormányzati lista szerint több mint nyolcszáz állami projekt (köztük a siófoki) késésben van a támogatás-felhasználás, illetve a határidő tekintetében.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a jelentős késedelemben lévő állami projektek listáját az érintett minisztériumok áttekintik, és döntenek arról, melyektől állnak el, illetve a “kómában” lévőket a Miniszterelnökség “lekapcsolja a lélegeztetőgépről”. Vagyis forráselvonás fenyegeti a kockázatosnak ítélt projekteket.

Azokra a kérdésekre, hogy miért került fel a siófoki projekt a listára, és mit jelent ez, Hidvégi József, a Dél-balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás elnöke válaszolt. Mint kifejtette, a Balaton vízvédelmét, és a települések fejlődését szolgáló dél-balatoni projekt beindulását sokáig az akadályozta, hogy Siófok képviselőtestülete és a DRV nem tudott megegyezni; a régi szennyvíz-tisztító telepet újítsák fel, vagy újat építsenek, és a siófoki projektrész igen előkészítetlen volt. Sokan emiatt úgy gondolták, hogy az összesen mintegy 18 milliárd forint értékű dél-balatoni szennyvízprojekt nem valósítható meg a 2015-ös határidőig. Az önkormányzati társulás a kezelhetőség érdekében öt agglomerációra osztotta a gigaprojektet, amelyek mindegyike szerepel a kockázatosnak ítélt kormányzati listán, de jelenleg mind az öt térségben más-más konzorcium dolgozik gőzerővel, így a részberuházások többségénél nem lesz gond a határidő tartásával. Siófokon a csatornázás jól halad, de a képviselőtestület által kiharcolt új szennyvíztisztító telep megépítést még egy ingatlanvita akadályozza.

Az önkormányzati társulás úgy oldotta meg a problémát – ami példa értékű volt országos szinten is -, hogy a siófoki projektet szakaszolta, vagyis tovább bontotta. A kockázatos részt leválasztva külön projektként tarja számon, amihez már a következő uniós fejlesztési ciklus pályázatain kíván támogatást szerezni. Ez a garancia arra, hogy nem fenyegeti támogatás-elvonás a főprogramot, hiszen a csatornázási munkákkal és a szennyvíztisztító telep egy részének megépítésével időben tud végezni a kivitelező Siófokon is. Itt a mintegy másfél milliárd forintba kerülő szennyvíziszapoló megépítése az, ami a következő évre csúszik.

(Forrás: siofok.hu)