Füred az Utazás kiállításon

 Füred az Utazás kiállításon
2015.02.27
 A város idén is részt vesz Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléjét, az Utazás kiállításon. Füred a Balaton Turizmus Szövetséggel közös standon jelenik meg.

Idén február 26. és március 1. között rendezik meg az ország legnagyobb turisztikai vásárát. A látogatók 20 ezer négyzetméteren, hét régió hetven kiállítójának, mintegy 250 ajánlatából válogathatnak a Hungexpo területén. A kiállítás belföldi díszvendége Székesfehérvár, míg a külföldi Románia lesz.
A kiállításon több szakmai programot is szerveznek, közel 40 ezer látogatóra számítanak, akik 15 százaléka, a korábbi tapasztalatok szerint, már a helyszínen lefoglalja az utazását, és több mint 60 százaléka a rendezvényen gyűjt információt utazásához.

A legnagyobb attrakció a közel 200 négyzetméteres, egymillió Lego-ból álló Magyarország térkép lesz, de az ország nevezetes építményeinek háromdimenziós modellje is megtalálható lesz a kiállításon, amelyen a látogatók 11 autómárka modelljeit tesztelhetik, és megnézhetik az Afrika-, illetve a Bringaexpot is.

A kiállítás nyitó napján, február 26-án mutatják majd be a Magyar Turizmus Zrt. új marketing tervét, amely az új piacok mellett a hagyományos célpontokra is nagy hangsúlyt fektet.

Balatonfüred a Balaton Turizmus Szövetség által épített közös 200 négyzetméteres standon jelenik meg 3 pulttal. Minden nap a borrégióhoz tartozó más-más borász kínálja majd nedűit a standon, ahol bemutatkoznak az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület kézműves termékei is, köztük a Levendárium levendulás termékei valamint a Petendy Pálinkaház.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett legfrissebb adataiból kitűnik, hogy rekordévet zárt a turizmus 2014-ben, minden fontosabb mutatója növekedett az előző évhez képest. 13,4 százalékkal bővült a turizmus forgalma, 7,2 százalékkal több, összesen 9,5 millió vendég több mint 24 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken.
Az adatok szerint Budapesten kívül a Balaton az egyik legkedveltebb utazási cél. Tavaly mintegy másfél millió vendég közel öt millió vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégéjszakák számát tekintve a balatoni települések közül továbbra is Hévízé az elsőség, viszont a régióban Balatonfüreden nőtt a legjelentősebben a vendégforgalom 2013-hoz képest. A városban tavaly 544 ezer vendégéjszakát töltöttek el a látogatók, ez közel negyvenezerrel több az előző évi adatoknál.

A tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég volt, és az általuk eltöltött vendégéjszakák az összes balatoni vendégéjszaka 63 százalékát tették ki. Az elmúlt években bebizonyosodott, azok a tóparti települések népszerűek, ahol a strandolás mellett színvonalas programokat, kulturális és gasztronómiai rendezvényeket is kínálnak a turistáknak. Ez az irány lehet a kitörési pont 2015-ben is. Az időjárás szeszélyességét, a színvonalas programok, az újabb tavaszi, őszi, szezonok megteremtése kompenzálhatja. Közösek az érdekek, ezért a balatoni települések ezúttal egy közös standon mutatják meg magukat az Utazás kiállításon.

– A legfontosabb feladat, hogy a tavasszal, ősszel is utazó, aktív kikapcsolódást kereső belföldi turisták számára a lehető legjobban tegyük elérhetővé a Balaton régió egészének közös turisztikai kínálatát. Sőt romboljuk le azt a közvélekedést, hogy a szezonon kívül a Balaton kihalt. A stratégiai cél az, hogy a Balaton régió 3-4 éven belül a belföldi; 5-6 éven belül pedig a közeli külföldi országok turistái számára legyen vonzó hely, ahol tavasszal, ősszel, télen is szívesen töltik el idejüket kirándulással, túrázással, parti sétákkal, kerékpározással, lovaglással, vitorlázással. Ahol nyitott éttermeket, jó minőségű szálláshelyeket találnak, és kulturális programok között válogathatnak – mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke.

(Forrás: balatonfured.hu)