Pécsi magasház

Végre eljött a nagy nap! Március 25-én hivatalosan is megkezdődik a Magasház tényleges bontása, péntek délelőtt ugyanis Páva Zsolt polgármester vezetésével elszállítják a szellemház bontásából származó törmelékek első adagját. Ennek apropóján összeszedtük, hogy mi történt a szép emlékű épülettel az elmúlt évtizedek során.
hirdetés

1974:A pécsi Magasházat ekkor húzták fel a korban bevett jugoszláv technológia segítségével. Az úgynevezett utólagos feszítésű IMS-rendszer lényege, hogy az előre legyártott épületpaneleket olyan, vasból készült biztosítókábelekkel szorították egymáshoz, amelyek folyamatos feszültség alatt álltak, így rögzítették az elemeket. Az ilyen megoldások alkalmazásával épített toronyházak arról voltak híresek, hogy stabilak, földrengésbiztosak maradnak.
Már majdnem kész, 1975fortepan_84868
Már majdnem kész, 1975

1976: A 25 emeletes épületet ekkor adták át hivatalosan, beköltözhettek az első lakók.

1983: Ekkor ütött be a baj, egy véletlenszerű vizsgálat során ugyanis a feszítő vashuzalokon a rozsdásodás jeleit fedezték fel a szakemberek.

1988: Átfogó és célzott ellenőrzés történik, kiderül, hogy valóban veszélyes a ház.
Sok terv volt már az újraélesztésére

Magasház-terv

Sok terv volt már az újraélesztésére

1989: A tartószerkezet ekkorra annyira meggyengült, hogy el kellett rendelni az épület – ekkor még – ideiglenes kiürítését. Rabb Péter statikus az akkori pécsi ingatlankezelő vállalat vezetőjeként hozta meg a nehéz döntést, amely megkerülhetetlen volt, mivel az épület kockázati tényezői meghaladták a megengedhető szabványértékeket. Jelezték az akkori városvezetés felé, hogy csak akkor végezzék el a teljes körű szerkezetmegerősítést, ha valóban hasznosítani tudják az épületet.

 

részlet a pécsma.hu oldalról származik