Újra Siófok képviselheti Magyarországot

Újra Siófok képviselheti Magyarországot az Entente Floral Europe versenyén. A város a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatását élvezi a felkészülésben, Siófok polgármestere szerint azonban széles körű összefogásra is szükség van a város lakossága, civil szervezetei és intézményei részéről.

A “Virágokkal a közös Európáért!” jelmondattal indító, egyedülálló verseny évente közel ötvenmillió embert mozgósít és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet megteremtése és megóvása érdekében.

Európa legnagyobb múltra visszatekintő kezdeményezéséhez, a kelet-európai térség államai közül elsőként hazánk csatlakozott. A program célja a fenntartható fejlődés, a természetes táj megőrzése, a racionális vízgazdálkodás, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált, virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtése, amely a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszi.

„Magyarország a turizmus kezdeményezésére 1990-től a közép-kelet európai térségből elsőként csatlakozott az európai versenyhez és egyben a régió legsikeresebben szereplő országa. Az elmúlt több mint két évtizedben a magyar települések nyolc arany (Balatonfüred, Siófok, Géderlak, Kaposvár, Lipót, Nagyatád, Eger, Gyula), huszonkettő ezüst, tíz bronz és tíz Európa-díjat nyertek.” – olvasható az Entente Florale Europe honlapján.

Siófok – tudatos és hosszú távú tervezésének köszönhetően – rendszeres résztvevője lehet a Virágos Magyarországért versenynek, amelyen tavaly első helyezést ért el az 50 000 fő alatti város kategóriában. A nemzetközi versenyen 1997-ben már arany minősítést szerzett, idén pedig – városi kategóriában – újra képviselheti Magyarországot Balatongyörök mellett. A helyi, hét tagú szervezőbizottságot a felkészülés során Siófok alpolgármestere, Potocskáné Kőrösi Anita vezeti.

A nemzetközi zsűri több szempontot is figyelembe vesz a döntés során, ezért Dr. Lengyel Róbert sajtóközleményében hívta fel a város polgárai, civil szervezetei és intézményei figyelmét a felkészülésre, valamint – a saját lakókörnyezetükben történő tevékeny részvételen és odafigyelésen túl – a széles körű összefogásra, az 1997-ben elért arany minősítés elérésének érdekében.

Az Entente Florance Europe versenyére történő felkészülésről és alakulásáról a jövőben a város honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Forrás: siofok.hu)