Kazetta digitalizálás

Nagyon jó dolog, hogy a technika odáig fejlődött, hogy hangot tudunk rögzíteni. Korábban szalagos magnók (orsós magnók) álltak a rendelkezésre, utána berobbant a kazetta, majd a CD és végül az MP3. A technika fejlődése folyamatos, i gy a régebbi eszközökön tárolt felvételeket célszerű átvinni számítógépre, és így megmaradnak nekünk, nem romlik a minősége tovább. Erre az alábbi lehetőségek vannak:

Milyen lehetőségeim vannak?

1. Magnó összekapcsolása jack kábelen keresztül számítógép hangkártya line-in bemenetére, majd egy szoftverrel (audacity) lementeni mp3 minőségbe.

2. Egy külső eszközt vásárolni, erre jó lehet az un kazettadigitalizálók (capture eszközök), amik valós időben átküldik a kazetta tartalmát a számítógépnek. Van olyan típus is, ami számítógép nélkül rögtön mp3-ba menti, ilyet célszerű keresni/vásárolni. Hivatkozás

3. Megkeresünk ezzel foglalkozó cégeket, de csak akkor ha sehogy-se akar összejönni nekünk.

Hogy álljak neki?

  1. A magnót lehalkítjuk, majd csatlakoztatjuk a fejhallgató kimenetet a számítógép hangkártyájához, majd a számítógépen elindítjuk a programot (ha nincs rajta feltelepítjük) és ott látjuk majd, hogy alakul a hanghullám. Akkor jó ha közepesnél kicsit nagyobb a hullám alakja, ha túl kicsi, az halk, ha túl nagy akkor torz, célszerű előtte kipróbálni.
  2. Adott eszköz használati utasítását áttanulmányozva nekilátunk a feladatnak.
  3. Az interneten keresünk egy céget a ki ezzel foglalkozik.

Két fontos dolog:

  1. Mindig végezzünk próbafelvételt, 10-20 másodpercet, és ha az megfelelő akkor elvégezhetjük az egész kazettával.
  2. Valós időben történik a másolás: 90 perc digitalizálás az 90 perc.

Melyiket választaná a cikk írója?

Ha van lejátszóm amivel tudom a kazettákat hallgatni, akkor 1. Ha viszont sok kazettám van akkor 2. (külön eszköz végzi a dolgát, majd csak a kazettákat kel cserélgetni, meg feltölteni az eszközt)