Milyen az ideális NAS

Válasz nem egyszerű de megpróbálom!

  1. Vagy kulcsrakész NAS berendezéseket vásárolunk, beállítjuk, és bekapcsoljuk.
  2. Vagy készítünk egyet!
  3. Vagy nem is kell nekem ilyen, úgysem használnám ki!

Azért ez nem könnyű, de nekem személy szerint a 2. pont az ideális. (Munkahelyemen szerencsére az 1. pontot is kipróbáltam, bevallom tényleg kényelmes, csak kibontottam, kábeleket csatlakoztattam, beléptem a webes felületérem beállítottam és használom. Igaz ami igaz szuperül működik, rendszeresen érkeznek is a frissítések rá, amit fel is telepítek.)


Úgy indult pár éve az egész, hogy egy régebbi PC-re feltelepítettem egy ingyenes NAS szoftvert, ha jól emlékszem akkor a Freenas régebbi verziója volt az. Majd a Nas4free-t próbáltam ki, és az volt az érdekes, hogy mikor bekapcsoltam, eltelt vagy fél perc, majd csipogott egyet, ezzel jelezte hogy betöltődött, ez viccesnek tűnt nekem akkor. Majd valahogyan feledésbe merült. 2017 körül újra elővettem a szoftvert, kipróbáltam egy használaton kívüli PC-n és néha néha használtam, majd ha nem volt rá szükség, akkor kikapcsoltam. Hibátlanul működött. Majd gondoltam egy nagyot. Mi lenne ha tesztelném pár hónapig (kb 15 hónap lett a vége) és ezért vásároltam új PC alkatrészeket, integrált CPU-s alaplapot, 4 GB RAM-ot, 2x2TB HDD-t és feltelepítettem, majd bekapcsoltam. Időközben kapott UPS-t is (szünetmentes tápegység) és remekül működött rajta a Nas4free 5565 verzió. A sikeres használat után azt mondtam magamnak, ez nagyon remek, akkor legyen kicsit nagyobb a hardver és a HDD. (2*4 TB) és egy új Mikroszerver. De mivel erősebb lett a hardver kipróbáltam a Freenas újabb verzióját, ami most már Truenas, és a ZFS- fájlrendszert. 2021 -től már ez működik nekem folyamatosan, hibátlanul, csak ajánlani tudom.


Aki meg azt gondolja, hogy minek is egy ilyen, azt elhiszem. Hiszen erre való a számítógép, hogy minden rajta van, ez is igaz! De fogadok, hogyha a számítógépet egy dobozba zárnánk, leragasztanánk, és ráírnánk, hogy elromlott (ez persze csak elképzelve), akkor valahogyan hirtelen eszünkbe jutna, hogy nincs a fontos fájlokról biztonsági mentés, és ez nagy hiba. Ha a HDD elromlik az igaz lassú folyamat, de létezik, akkor komoly összegekért megpróbálják cégek visszahozni a fájlokat! Inkább előzzük meg!


legyen pl egy fontos_mappa, és erről havonta (évszakonként) egy másolat egy külső HDD-n, pendriv-on. A NAS is el tud romlani, ezért arról is a fontosabb fájlokról legyen biztonsági mentés. Legtöbbször fényképek, videók, dokumentumok a fontosabb személyes fájlok, ezeket célszerű a NAS mellett lemezre vagy külső HDD re is eltárolni. Fontos A RAID arra való, hogy HDD hiba esetén a rendszer tovább működik, ezért az nem egyenlő a BACKUP-al.

Van egy képem íme, jaj ne a laptopon van, az meg ki van kapcsolva…

Viszont amikor a számítógépem nincs bekapcsolva, telefonomról is tudok a NAS-ra másolni, sőt még távolról is el tudom érni, akkor így jól esik hátradőlni a fotelben. (Tükrözött HDD, UPS, kipróbálva hogy áramszünetkor 3 perc és szabályosan kikapcsol, fontos mappáról biztonsági mentés, ja és még virtualizálva tud akár több számítógépet futtatni, azok meg akár kisebb feladatokat végeznek. Rengeteg bővítmény létezik, amik kiegészítik a képességeit (biztonsági mentés, médiaszerver amin keresztül a családi fotóalbumot akár a szomszéd városban is bármikor meg tudom tekinteni.)

Valahogy nem csak ezek miatt, de szívesen használom a Network-attached storage (NAS) azaz a Hálózati adattárolókat.