Milyen HDD legyen a gépemben?

Milyen HDD?

Ahol a rendszer van telepítve lehetőleg SSD (60, 120, 240 GB). Ahol pedig az adataim vannak oda megfelelő egy sima HDD.

Ha a rendszerem már fel van telepítve, akkor mi a teendő?

A, adatmentés, majd HDD ki SSD beszerelés és telepítés CD/DVD/USB-ről. Ezt akkor válasszuk, ha szeretnénk egy új telepítést, vagy operációs rendszert váltunk.

B, vannak szoftverek, amik át tudják másolni az adatokat HDD ről HDD (SSD) re. Csak fel kell telepíteni és elindítani, vagy CD/DVD-ről indítva tudjuk elvégezni a másolást. Ekkor az új HDD-t laptop esetén USB keretben, USB külső HDD házban vagy USB-s Dokkolóban tudjuk csatlakoztatni. Asztali gép esetén szereljük be, mintha új HDD lenne, mert ez gyorsabb, mint az USB-s keret. Az átmásolás 80 GB adat esetén Kb 70 perc. Utána HDD-ket megcseréljük, szükség esetén a BIOS-ba belépve a SATA beállítást állítsuk IDE ről ACHI ra, hogy az SSD-t jól tudja kezelni. Ha elindítjuk akkor gyorsabban töltődik be az új rendszerünk, és meg is vagyunk, kész az új HDD cserénk.

Ha SSD hdd-k van NEM KELL TÖREDEZETTSÉG MENTESÍTENI.

Több szoftver létezik erre a másolásra. Próbaként célszerű másik gépen, vagy egy virtuális gépen elvégezni egy próbát, nehogy az éles rendszeren valami gondot okozzunk, pl . rosszul adjuk meg a másolásnál a partíciókat, ekkor nehezebb dolgunk keletkezik, mert már partíció visszaállítását is meg kell oldani, de ha begyakoroljuk 1*2* akkor rutinból fog menni minden. Ennek ellenére egy adatmentés ajánlott.

HDClone 8 Free Edition

Letöltve, majd feltelepítve el is indul a program, ami futási időben is le tudja menteni a HDD-t. Ekkor azonban ne dolgozzunk a gépen, hogy ne terheljük feleslegesen. A következő galériában meglátjuk a program felületét. Ha valamiért futás közben nem sikerült lementeni a HDD-t, akkor készítsünk ISO-t azt írjuk ki CD/DVD re, majd arról elindítva a gépet (arról bootolni) ugyanez a felület jelentkezik, de már az operációs rendszer nem működik, hanem csak a program. A másolás végeztével állítsuk le a gépet, cseréljük meg a hdd-ket, és indítsuk el. Mivel csak másoltuk így az eredeti HDD-k még menvan, ezt célszerű eltenni pár hónapig a szerkénybe, és ha addig működik az új HDD-k akkor már ezt is felhasználhatjuk usb-s dokkolóban vagy keretben bármire. Ha meg valami miatt az új HDD-k nem működne visszaszerelve a régi hdd-t megmaradt az az állapot, amiről a másolást végeztük, ezért az adatokról célszerű évszakonként biztonsági másolatot készíteni, azaz azokat a fájlokat amiket mi hoztuk létre egy mappába átmásolva fogjuk és ezt a mappát egy Pendrive-ra, DVD-re Másik hdd re átmásoljuk.


Galéria HD Clone 8 Free Edition

easeUS particion manager

Ez egy olyan szoftver, amivel a HDD-n tudunk új partíciókat (részeket) létrehozni, átméretezni, törölni, mozgatni, másolni, egyszóval ez egy remek HDD partíció kezelő program. Többször használtam már arra, hogy egyik partíciót megnöveltem, másikat csökkentettem. Ekkor előbb csökkentek úgy, hogy legyen hely a partíció előtt, majd a másik partíciót megnövelem az előbb kialakított szabad területtel. A művelet kb 0,5-1-3 órát vesz igénybe, a gép többször is újraindul, majd betöltés után végzi a másolást, mozgatást.