Milyen Nyomtatót vegyek?

Erre egyszerű a válasz.

Ha csak ritkán havi pár oldalt szeretnék nyomtatni: fekete (Mono) lézer.

Ha csak ritkán havonta pár színes oldal is: Tintasugaras printer.

Ha havonta több színes és fekete oldalt is: külső tintatartályos printert.

Milyen szkennert vegyek?

Ha havonta pár oldal, akkor a printerrel együtt érdemes multifunkciósat. Ha sokat kell nyomtatnom, szkennelnem akkor érdemes egy nagyobb multifunkciós nyomtatón elgondolkodni.

Mire figyeljek ha tintasugaras printerem van?

Arra, hogy havonta legalább 2 oldalt nyomtassak vele, nehogy a patron beszáradjon.

Milyen márkát válasszak?

Erre is egyszerű a válasz: Megnézem a paramétereket, és az alapján eldöntöm nekem mire van szükségem.

Nem biztos hogy kell nekem otthonra egy akkora printer, ami percenként 22 oldalt nyomtat. Lehet hogy az irodába nem érdemes venni kis kapacitású printert, mert sokszor kell töltetni/cserélni a patronokat.

Igaz, hogy lehet töltetni a lézer/tintás nyomtatókat?

Igen, lehet őket töltetni, de a festéktől függ, hogy a töltött toner/patron milyen minőségben tud majd nyomtatni.

Hogyan kell tölteni a patront/tonert?

Erre nincs konkrét válasz. Rákeresünk az interneten a konkrét patron/toner típusára, és onnan megtudhatjuk hogyan kell.

Patronoknál leggyakoribb módszer az injekciós tűvel lassan beleengedjük a tartályba a festékeket, előtte nézzem meg, hogy melyik tartályba milyen szín van. Ezt úgy tehetem meg, hogy a patron alját egy papírtörlővel végighúzom és így látom a színeket.

Tonereken, valahol van a tonerportartály, ehhez lehet szét kell szedni a tonert is. Ott megkeressük a kupakot, vagy lehet fúrni kell, és abba óvatosan beletöltjük a festékport, ekkor célszerű lassan dolgozni, és a festékport nem belélegezni. Lehet valahol van elhasznált por gyűjtő tartály is, ezt is üríteni kell.

Lehet hogy még a chip et is cserélni kell ez típusfüggő, ugyanis a printer ezen keresztül számolja mennyi festék lehet még, és ha lejárt a chip, azaz elért egy bizonyos értéket, akkor a printer kiírja, üres a kazetta. Hiába töltöm meg a tonert, ha nem cserélek chipet a printer ezt nem tudja, ő csak a chipen keresztül tájékozódik a festékszintekről.

hányszor tudom tölteni a patront/tonert?

Átlagban körülbelül 2-4 töltést bírhat ki egy patron, ha az elektronikája nem romlik el korábban. A tonereknél kb 2-3 az átlagos érték. Ennyi idő alatt a belsejében levő rendszer, fogaskerekek mechanika elfáradhat. Gondoljunk a 20000 oldalt kibíró tonerekre is :)

Mi az az ISO szabvány szerinti kapacitás?

Ez egy nemzetközileg elfogadott mérőszám, egy átlagos dokumentum kis ábrákkal, ezzel mérik le a tonert, hogy mennyi oldalt bír kinyomtatni, ez kb 5% lefedettség esetére értendő. Ami azt jelenti, hogyha a lapon levő betűket, ábrákat egymás mellé tennénk szorosan, akkor a lap 5%-át tenné ki. Fényképek esetén ez a % lehet akár 65-85% is. Így körülbelül 10-15 oldal csak betű= egy A4 méretű fekete képpel.