Milyen számítógépet vegyek?

Válasz nem egyszerű de megpróbálom!

  1. Ha most ismerkedek az informatikával, lehet célszerűbb kezdésnek egy tablet, ipad.
  2. Ha már jártas vagyok a témában, lehet a legjobb egy Barbone-pc (félkész PC. RAM, HDD szűkséges még hozzá, ami elfér monitor mögött és kicsi a fogyasztása kb 10-15W)
  3. Ha már több éve használok számítógépeket akkor a célnak megfelelőt (irodába lehet elég a kisebb gép, otthonra erősebb, és a használt verziós is megfelelő: kedvezőbb ár, kedvezőbb teljesítmény).

Igaz nincs előre definiált határ a gépek választására, de mindig a célnak megfelelőt keressük. Ha pl multimédiával foglalkozunk (videók, animációk szerkesztése) akkor valószínű nem jó egy tablet, átlagos laptop.


A Barbone pc-hez RAM, HDD szűkséges hozzá és egy operációs rendszer telepítés. Már ezekből is van nagy teljesítményű kivitel, ezek ára 100-150e forint között mozog. Elsőre magas, de ha belegondolunk, hogy új termék esetén 2 év garancia, a teljesítménye megvan, halk, és kevés a fogyasztása sőt még kicsi és aranyos is nem is oly sok.


Használt gépek: sokan nem szeretik, pedig egyre több helyen találkozunk velük. Irodai célra monitorral együtt már kb. 30e forint körül kapható. Amíg ezzel szemben egy új PC, laptop 120e-nél kezdődhet.


RAM 4-8GB alap, 16-32GB médiaszerkesztéshez.

CPU. 2-4e átlagos munka, 6-25e médiaszerkesztéshez (A CPU benchmarkt értéke)


A gépeknél 2 fontos szempont van: Milyen a CPU (processzor) ez határozza meg elsősorban a gép számolási teljesítményét. Én mindig megkeresem a benchmark értékét (ez egy több számolási teszt eredménye, ami a processzorokat pont érték alapján rangsorolja, hiszen ha ugyanazt egy gép hamarabb elvégzi magasabb pontszámot kap) Minél magasabb annál erősebb a gép. (A keresőbe beírjuk a CPU nevét majd utána írva benchmark.) Először mindig nézzük meg a mostani gépünket, pl ha az abban lévő CPU benchmark értéke kb 4532 akkor a lenti képen levő processzor teljesítménye kb 5x. Ha a mostani gépünkön általános feladatok pl. böngészés, levelezés, szövegszerkesztés, filmnézés folyik akkor az új gépünk nem lesz ezekben a teljesítményben gyorsabb. De ha egy videószerkesztésnél (animáció lementésekor) a mentéshez érünk ott lehet a mostani gépünk 10-20 képkocka sebességgel menti le az elkészült videót, ezzel szemben az új gépünk akár 100-150 képkockával is dolgozhat. NA ITT MÁR LÁTJUK A KÜLÖNBSÉGET. A RAM arra való, hogy a gép abban tud gyorsan dolgozni.

Ha kicsi a konyha és gyors a szakács, akkor a munka nem lesz gyors, mivel a konyhában a nehézkes mozgás, a szűk hely lefogja a sebességet.

16 szál 8 proceszormag, 3,9 Ghz sebesség, 105W fogyasztás/óra. Ez 2010 májusi kép, azóta a benchmarkt érték 23340-re változott (2021.04.30)