Milyen Televíziót válasszak

Ez egy remek kérdés, nézzük rá az egyszerű válaszokat!

COL: 1 col 2,54 cm
HD READY (1366*768 pixel)
Full-HD-sek (1920*1080 pixel)
Ultra-HD/4K típusok (3840*2160 pixel)
8K (7680 * 4320) pixel

Íme néhány egyszerű paraméter mire figyeljünk oda.

  1. Képátló: 60-65-től már tényleg jó nagy lesz a látvány (miért 65: az 64 hez közeli az meg kettő hatványa, és a 32 colos (80 cm) tévét ha cseréljük duplázzunk, hiszen nem 2 hónapra vesszük a tévénket) Vehetünk nekünk megfelelő kisebb képátmérőjű televíziót is. 32 col alattiak az már picinek számít (jelenleg nekem is 32 colos van)
  2. Felbontás: 4k (8K kb 600e Ft, 4K kb 100 Ft)
  3. Csatlakozók: Legyen rajta 2 USB 2 HDMI, 1 LAN, 1 optikai, 1 SCART, VGA.
  4. DLNA: Hálózaton lesz a televíziónk ,ezen keresztül el tud érni egy NAS-t, vagy a számítógép megosztott mappájában levő képeket, videókat. Mozi pár kattintással, ez jól hangzik.
  5. USB-csatlakozón keresztül a pendrive-on, HDD-n levő médiafájlokat tudjuk lejátszani.
  6. 3D. Ha szükséges ez a funkció akkor érdemes csak választani. Ha passzív, akkor a felbontás feleződik, ha aktív akkor elem kell a szemüvegbe, mindkét esetben szükséges szemüveg hozzá.
  7. A HDR-kompatibilis TV-k lényegesen szélesebb szín- és kontraszttartományt fognak át, ezzel nagy dinamikatartományú (HDR) megjelenést biztosítanak.
  8. Nem baj ha vannak tunerek benne (DVB-C, DVB-T2/T, DVB-S2 …). Tuneres tv esetén (DVB-T2) a 16 adást be tudjuk fogni vele, 4 rádiót, és ha van pendrive (usb-s külső HDD) akár rögzíteni is tudjuk őket.
  9. Smart tv előnyei, Alkalmazások (YouTube, netfix, telefon képernyő átküldése, egyéb…) ezek nagyon szórakoztatóak, és nem kell emiatt a számítógépünket is bekapcsolni. A legtöbb TV hangja nem annyira élethű, ezen lehet egy hangprojektorral is segíteni. (Ha kell az igazi mozis hang, akkor olyan hangprojektort kell választani, amihez van mély láda is. Ha nem akarunk ilyet, akkor a meglévő hangrendszerünkre is ráköthetjük a TV-t.
  10. Saját ötlet: Ha nem is smart tv-t veszünk, hanem egy kisebbet, akkor a Google chromecast segítségével a számítógép, vagy a telefon képernyőjét át tudom küldeni a TV-re, azaz van egy jó nagy megjelenítőm. Ha nagyobbat is szeretnék, akkor ahhoz egy jó projektor a megfelelő megoldás.

Remélem eme egyszerű cikkel tudtam abban segíteni, hogy ne vesszünk el a paraméterek áradatában. Nem baj ha amit veszünk többet tud, mint amire használjuk

“Viktor gondnok a leglelkesebb, legaranyosabb munkatársam, aki szeretné a feleségét egy jó televízióval meglepni remélem sikerül!”

Beszélgetés kapcsán született. 2020.12.10-én reggel 7 óra körül.